SLOVENIJA JE SAMOOSKRBNA, ZAKONSKE PODLAGE PA ŠE NI

23. marca 2017 je vlada Republike Slovenije dokončno potrdila uporabo konoplje za medicinske namene. S tem je Slovenija konopljo dokončno premaknila iz skupine najstrožje prepovedanih drog.

Pomemben dejavnik pri odločitvi za legalizacijo je bilo zagotovo tudi dejstvo da raziskave kažejo, da se veliko obolelih za rakom že zdravi s konopljo in da so želeli poslanci odstraniti stigmo, ki jih je ta spremljala. Konoplja bo tako dostopna kot zdravilo na recept, pri tem pa bodo bolniki dobili natančne informacije o načinu uprabe, o primernih odmerkih in optimalni uporabi. V Sloveniji imamo sicer že nekaj strokovnjakov, ki so poučeni, katera vrsta je primerna za določeno bolezen, v zdravniških vrstah pa je takšnih poznavalcev dosti manj. Mnenje nekaterih strank Državnega zbora (predvsem Združene levice in Socialnih demokratov) pa je, da se s tem pripravlja že zadnji in ključni korak, ki je popolna legalizacija konoplje.

Trenutno se pridelava in predelava konoplje v medicinske namene še ne ureja in ostaja prepovedana, ker to ureja Zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Po mnenju kritikov je to enako kot če bi legalizirali v Sloveniji prodajo vina, ampak bi bilo prepovedano imeti vinograd in pridelava le tega iz grozdja.

Slovenske naravne danosti omogočajo pridelavo izredno kakovostne konoplje

Slovenija ima zelo dobre pogoje za gojenje, celo boljše kot sever Evrope. S svojimi naravnimi danostmi je sposobna proizvesti toliko konoplje, da bi jo lahko tudi izvažala, kar pomeni za naš državni proračun milijonske mesečne zneske s strani DDV-ja. Proizvajalci industrijske konoplje so celo podali rezultate primerjav kakovosti konoplje, ki kažejo na to, da je industrijska konoplja, pridelana v Halozah in Goriških Brdih, boljša kot tista, ki jo pridelajo v državi Kolorado, kjer naj bi pridelovali najboljšo konopljo na svetu. Po mnenju strokovnjakov za konopljo ima Slovenija še boljše pogoje za vzgajanje te rastline kot Nizozemska.

Problem, ki se pojavlja pri trenutni prepovedi gojenja konoplje je ta, da ima Slovenija izredno dobre pogoje za gojenje konoplje, tako industrijske kot medicinske, a se jo kljub temu trenutno uvaža. Trenutna situacija (legalizirana medicinska uporaba in prepovedano gojenje), pa je odprla možnost nekaterim tujim multinacionalkam, da vstopijo na naš trg.

Slovenska zakonodaja torej še ne dopušča gojenja na naših tleh, čeprav prihajajo informacije iz državne ravni o tem, da se bo tudi to kmalu uredilo. Ustanovil naj bi se poseben organ, ki bo nadziral lokalno gojenje konoplje, izdelki pa bi bili monopolizirani.

Male investicije v konopljo z velikimi rezultati za državo in družbo

Približno deset let nazaj smo v Sloveniji zaprli tovarno sladkorja v Ormožu. Država želi industrijo sladkorne pese ponovno oživeti, ampak je po mnenju izvedencev večja donosnost pri oživljanju konopljine industrije. Razlika v donosnosti med hektarjem sladkorne pese in konoplje je kar 200% v prid slednje. 11.000 hektarjev sladkorne pese v Sloveniji bi terjalo od države investicijo vredno kot 100 milijonov evrov, ustvarila pa bi okoli 130 novih delovnih mest. Investicija za gojenje konoplje bi stala državo petkrat manj – 20 milijonov evrov, ustvarila pa bi skoraj 800 delovnih mest.