LEGALIZIRAJ IN PRORAČUN FINANCIRAJ

Odkar je marihuana legalizirana v Koloradu, kjer beležijo velike zaslužke, manjšo stopnjo kriminala in manj policijskih intervencij, se večina svetovnih medijev ukvarja s tem, kako legalizacija sploh pomaga ekonomiji. Rezultati so vse več kot spodbudni.

  1. PRODAJA IN DAVKI

Prvo in najočitnejše pri legalizaciji je DDV. Vse države so ob legalizaciji zabeležile velik prihodek v svoj proračun zaradi davka in glede na mnenje ekonomistov, bodo prihodki zaradi marihuane takšni še nekaj let. Ko v ekonomsko računico dodamo še ‘zeleni turizem’ se beležijo še enkrat večji dohodki.

Nizozemska z davki na prodajo kanabisa vsako leto prisluži med 250 do 450 milijonov evrov. Približno isti znesek pa beleži letno tudi turistična panoga. Skupen davčni izplen se je v posameznih letih povzpel tudi do 1,05 milijarde evrov. En gram te mehke droga stane med 5 in 9 evri, odvisno od vsebnosti THC.

Marihuano kadi skoraj milijon Nizozemcev, obseg trga pa se giblje med 500 in 900 milijonov evrov. Kanabis prodajajo v skoraj 1000 specializiranih prodajalnah (coffeshop), kjer posamezni prodajalci »obrnejo« med 500.000 in 900.000 evrov prometa na leto.

  1. MANJ IZDATKOV ZA POLICIJSKE AKCIJE PROTI DROGI

To je sicer malo manj opazen plus legalizacije, ampak je zagotovo omembe vreden. Ameriški ekonomisti ocenjujejo, da če bi vseh 50 držav legaliziralo marihuano, bi vlada prihranila kar 13 milijard dolarjev zaradi zmanjšanega obsega policijskih akcij in sojenj proti ljudem, ki so uživali marihuano.

  1. ODPRTJE POPOLNOMA NOVE INDUSTRIJE

Legalizacija odpre nov trg, kajti marihuano je treba vzgajati, procesirati, pakirati in prodajati. Ustvari se popolnoma nova veriga, kjer se odprejo nova delovna mesta, seveda pa tudi nova podjetja, celo zadruge. Seveda več kot je produktov na tržišču (ne samo ‘trava’, ampak tudi ‘kukiji’, lizike, palačinke itd.), večja je možnost zaslužka.

  1. PRODUKT, KI GA LJUDJE HOČEJO

Roko na srce, ni ga še zakona, ki je popolnoma ukinil uporabo marihuane. To je produkt, ki ga ljudje hočejo in posledično tudi dobijo, ne glede na zakone. Verjetno ima vsak v telefonskem imeniku shranjenega vsaj enega človeka, ki ga pokliče v času, ko je suša. Legalizacija je torej smotrn naslednji korak, glede na dejstvo da je v Sloveniji zabeležen tako velik promet z marihuno, da smo z njo dejansko samooskrbni. Legalizacija pomeni pa tudi varnejši produkt.